Сърбия, единствената страна в Европа, която отказа да наложи санкции на

...
Сърбия, единствената страна в Европа, която отказа да наложи санкции на
Коментари Харесай

Секретени документи на Пентагона: Сърбия е въоръжавала Украйна

Сърбия, единствената страна в Европа, която отхвърли да наложи санкции на Русия за нахлуването й в Украйна, се е съгласила да достави оръжия на Киев или към този момент ги е изпратила, съгласно конфиденциален документ на Пентагона, заяви Ройтерс.

Документът, резюме на отговорите на европейските държавни управления на настояванията на Украйна за военно образование и оръжия, бе измежду десетки класифицирани документи, оповестени онлайн през последните седмици в това, което може да бъде най-сериозното приключване на американски секрети през последните години, отбелязва Ройтерс.

Озаглавен „ Европа/Отговор на продължаващия спор Русия-Украйна ", документът под формата на диаграма изброява позициите на 38 европейски държавни управления в отговор на украинска молба за военна помощ. Графиката демонстрира, че Сърбия е отказала да даде образование на украинските сили, само че се е заела да изпрати оръжия или към този момент ги е доставила. Освен това се споделя, че Сърбия има политическа воля и военна дарба да дава оръжие на Украйна в бъдеще.

Документът е с гриф " Секретно " и NOFORN ( " Да не се дава на непознати жители " ), което не разрешава разпространяването му на непознати разследващи служби и армии. Той е с дата 2 март и е щампован с печата на офиса на Обединените началник-щабове.

Ройтерс отбелязва, че не е могла без значение да ревизира достоверността на документа. Кабинетът на сръбския президент Александър Вучич и посолството на Украйна не са дали отговор незабавно на молбата на организацията за коментар. Пентагонът също не е дал отговор незабавно на въпроси по отношение на споменаването в документа на Сърбия, а преди този момент е отказал да разяснява който и да е от изтеклите документи.

Правителството на Вучич обяви неутралитет по въпроса за войната в Украйна, макар дълбоките исторически, стопански и културни връзки на страната с Русия.

" Ако този документ е прецизен, той или демонстрира двуличието на Вучич във връзка с Русия, или той е подложен на голям напън от Вашингтон да достави оръжие на Украйна “, съобщи Януш Бугайски, специалист по Източна Европа към фондация Джеймстаун, институт за външна политика. Москва съобщи през март, че е поискала от Белград публично пояснение по отношение на хипотетични доставки на оръжие за Украйна.

Производителят на оръжия Крушик от Валево отхвърли да е предоставяла ракети или друго оръжие на Украйна, а президентът Вучич окачестви изказванията като голяма неистина, написа Българска телеграфна агенция.

" Ние не сме изнасяли никакви оръжия или муниции за Русия или Украйна “, сподели той по време на визитата си в Катар на 5 март.

От началото на войната през февруари предходната година Вучич се пробва да балансира тесните връзки с Москва с задачата си да се причисли към Европейски съюз. Но Сърбия е единствената сред 44 европейски страни, която се въздържа да наложи наказания на Русия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР